
Технологічний процес приготування страв являє собою сукуп¬ність операцій, які перетворюють сировину на готову продукцію. Більшу частину цих операцій виконують машини та механізми, наприклад, машини обчищають та нарізують різні овочі, подріб¬нюють м'ясо та рибу, просіюють борошно та місять тісто, нарізу¬ють хліб і гастрономічні товари, варять, смажать, випікають ви¬роби, охолоджують та заморожують продукти тощо.
Сучасні індустріальні технології передбачають виробництво охолоджених напівфабрикатів високого ступеня готовності та охолоджених готових страв з подальшим доготуванням або розігріванням.
Обов'язковими умовами індустріалізації виробництва кулінар¬ної продукції є комплексна механізація та автоматизація. Спри¬ятливі умови для механізації та автоматизації складаються на вузькоспеціалізованих підприємствах швидкого обслуговування (пельменні, вареничні) зі значним обсягом однорідної продукції.
Спеціалізація заготівельних підприємств, супермаркетів, гіпермаркетів дає змогу максимально використовувати машини та механізми для механізації трудомістких процесів і створювати найсприятливіші умови для зменшення витрат виробництва, під¬вищення продуктивності праці, поліпшення умов праці.
Застосування автоматичних пристроїв зумовлює не тільки підвищення економічної ефективності, а й дотримання обов'язко¬вих санітарно-гігієнічних умов у випуску продукції з певними якісними показниками. Адже застосування автоматичних систем і пристроїв для підтримання заданого температурного режиму у процесі теплового оброблення, заморожування, охолоджування та дефростації є однією з санітарно-гігієнічних умов.
На підприємствах ресторанного господарства використовують устаткування випуску минулих років, сучасне устат¬кування виробництва державних і приватних підприємств, а та¬кож імпортоване із-за кордону.
Кваліфіковані робітники, які володіють не тільки професійними знаннями, вміннями та навичкам, повинні бути технічно підготовлені до роботи з сучасним устаткування підприємств ресторанного господарства. Для безпечної та ефективної експлуатації машин і механізмів, теплових та інших апаратів необхідно знати: характеристику машин і механізмів, апараті, їх будову, принцип дії, правила експлуатації та безпеки праці.
- Викладач: Волошенко Тетяна