Тема №1. Загальні вимоги. Безпечні прийоми роботи.
Основи виробничої безпеки
Безпека технологічного(виробничого)обладнання – це властивість виробничого обладнання зберігати відповідність вимогам безпеки праці при виконанні заданих функцій в умовах визначених нормативно-технічною документацією. Виробниче обладнання повинно бути безпечним під час монтажу, експлуатації, ремонту, транспортування, при використанні окремо, або у складі комплексів і технологічних систем протягом усього терміну експлуатації.
Основними вимогами, що ставляться до конструкції машин та механізмів, є безпека для здоров’я та життя людей, надійність та зручність експлуатації.
Безпека виробничого обладнання забезпечується:
- вибором безпечних принципів дії, конструктивних схем, елементів конструкції
- використанням засобів механізації, автоматизації та дистанційного керування
- застосуванням в конструкції засобів захисту
- дотриманням ергономічних вимог
- включенням вимог безпеки в технічну документацію з монтажу, експлуатації, ремонту та транспортування і зберігання обладнання
- застосуванням в конструкції відповідних матеріалів.
Для захисту працюючих від небезпечних виробничих факторів використовують огорожі, запобіжні захисні засоби, слабкі вставки, блокуючі пристрої, сигналізацію, дистанційне управління.
Огорожі бувають стаціонарні, рухомі (відкидні, розсувні, знімні) та переносні. Конструктивно вони виконуються у вигляді кожухів, щитів, щитків, екранів, грат, сіток.
Запобіжні захисні засоби призначені для автоматичного відключення агрегатів і машин при відхиленні робочих параметрів (температури, тиску, величини струму тощо.) від допустимих значень. Як запобіжні захисні засоби використовуються електроконтактні термометри, запобіжні клапани, гальмівні пристрої, кінцеві вимикачі, реле захисту від струмів великої величини тощо.
Слабкі вставки, що використовуються у конструкції технологічного устаткування, розраховані на спрацьовування у аварійних режимах з метою виключення поломок, руйнувань і, як наслідок, виробничого травматизму. До слабких вставок належать: штифти, фрикційні муфти, плавкі запобіжники.
Блокуючі пристрої виключають можливість включення в роботу технологічного устаткування при наявності вільного доступу до його небезпечних зон. За принципом дії блокуючі пристрої поділяються на механічні, електричні, фотоелектричні, радіаційні, гідравлічні, пневматичні, комбіновані.
Сигналізуючи пристрої- це засоби інформації про роботу технологічного обладнання і виникаючі при цьому небезпечні і шкідливі виробничі фактори. За призначенням сигналізація буває: оперативна, запобіжна і розпізнавальна. За способом інформації: звукова, візуальна, комбінована(світлозвукова) і одоризаційна (за запахом). Оперативна використовується для узгодження дій працюючих, наприклад, при вантажно-розвантажувальних роботах. Запобіжна призначена для попередження про виникнення небезпеки. Для цього використовують світлові та звукові системи. Розпізнавальна сигналізація служить для визначення різних видів технологічного устаткування і його небезпечних зон за допомогою сигнальних кольорів та знаків безпеки (заборонних, попереджувальних, вказівних).
Дистанційне управління забезпечує контроль і регулювання роботи обладнання з дільниць, досить віддалених від небезпечної зони. Режим роботи обладнання визначають за допомогою датчиків контролю, від яких сигнали надходять на пульт управління, де розташовані засоби інформації та органи управління. Пульт управління і робоче місце влаштовують з урахуванням антропометричних даних оператора та ергономічних вимог. Потрібний рівень безпеки виробничого обладнання забезпечується також технічними і організаційними заходами: атестацією робочих місць, контролем за станом і експлуатацією обладнання; проведенням згідно з графіком планово-запобіжних ремонтів; здійсненням технічного обслуговування і ремонту обладнання за угодою із сервісною організацією та ін.
Безпека виробничого процесу – це властивість виробничого процесу зберігати відповідність вимогам безпеки праці встановлених нормативно-технічною документацією.
Загальні вимоги до виробничих процесів регламентуються ГОСТ 12.3.002-75. Вони передбачають:
- усунення безпосереднього контакту працівників з вихідними матеріалами, заготовками, напівфабрикатами, готовою продукцією та відходами виробництва, котрі справляють небезпечну дію:
- заміну технологічних процесів та операцій пов’язаних з виникненням небезпечних та шкідливих виробничих факторів, процесами та операціями, при виконанні котрих ці фактори відсутні або мають меншу інтенсивність
- комплексну механізацію та автоматизацію виробництва
- застосування дистанційного керування технологічними процесами та операціями за наявності небезпечних і шкідливих виробничих факторів
- герметизацію обладнання
- застосування засобів колективного захисту працівників
- раціональну організацію праці та відпочинку з метою профілактики монотонності та гіподинамії, а також зниження важкості праці
- своєчасне отримання інформації про виникнення небезпечних та шкідливих виробничих факторів на окремих технологічних операціях
- запровадження систем керування технологічними процесами, котрі забезпечують захист працівників та аварійне вимкнення виробничого обладнання
- своєчасне видалення та знешкодження відходів виробництва, котрі є джерелами небезпечних і шкідливих виробничих факторів
- забезпечення пожежо- та вибухобезпеки.
Значною мірою безпека виробничих процесів залежить від організації та раціональності планування цехів, дільниць, від рівня облаштованості робочих місць, виконання вимог безпеки до виробничих приміщень, зберігання, транспортування, складання вихідних матеріалів, заготовок та готової продукції, а також від видалення відходів, їхньої утилізації, від дотримання вимог безпеки, що ставляться до виробничого персоналу. На підприємствах необхідно також дотримування вимог санітарних правил, організації технологічних процесів та гігієнічних вимог до виробничого обладнання.
Посудина, що працює під тиском – герметично закрита ємкість для проведення фізично-хімічних процесів або розміщення робочого середовища, включаючи її приладдя, за допомогою якого вона безпосередньо з’єднана з іншим обладнанням. Вимоги до посудин встановляються Правилами будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском (НПАОП 0.00–1.07-94). До них відносяться посудини під тиском понад 0,07 МПа, балони, цистерни, барокамери. Крім посудин, на які поширюються ці Правила (НПАОП 0.00–1.07-94), існує і інше обладнання, що теж працює під тиском – котли, автоклави, трубопроводи та їх елементи, прилади, агрегати, запобіжні пристрої і приладдя.
У посудинах, що працюють під тиском, розміщується робоче
середовище, яке може бути рідким або газоподібним і поділяється на дві групи.
До першої групи належить вибухонебезпечне, дуже легкозаймисте, легкозаймисте, займисте (якщо максимально допустима температура вище точки спалаху), дуже отруйне, пожежонебезпечне середовище.
До другої групи належать усі інші робочі середовища, не зазначені у першій групі. У відповідності до Технічного регламента безпеки обладнання, що працює під тиском затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.01.2011р. №35 посудини, що працюють під тиском більше 0,5 бара, класифікуються за чотирма категоріями, позначеними римськими цифрами І, ІІ, ІІІ і IV.
Посудини, що працюють під тиском, до пуску в роботу повинні бути зареєстровані в експертно-технічних центрах (ЕТЦ). Підлягають реєстрації в органах Держгірпромнагляду посудини 1-ї групи, що працюють при температурі 200 оС в яких добуток тиску в МПа (кгс/см2), а також посудини 2, 3 і 4-ї груп, що працюють при зазначеній вище температурі, в яких добуток тиску в МПа (кгс/см2) на місткість у м3 (літрах) перевищує 1 (10000).
Всі посудини, реєстровані та нереєстровані в органах Держгірпромнагляду мають обліковуватись власниками у спеціальній книзі обліку і огляду посудин, яка зберігається, у відповідальної за їх експлуатацію особи з інженерного-технічного персоналу, призначеної наказом директора. Обслуговування посудин може бути доручене особам, котрі досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження, навчання за відповідною програмою, атестовані і мають посвідчення на право обслуговування посудин. Посудини до пуску в роботу періодично в процесі експлуатації піддаються технічному огляду.
У процесі технічного огляду проводиться зовнішній і внутрішній огляди та гідравлічне випробування посудин. Безпечність посудин, які перебувають під тиском, в основному пов’язана із забезпеченням їх герметичності.
Через розгерметизацію посудин може виникнути небезпека для обслуговування персоналу і виробництва в цілому пов’язана з вибухом, руйнуванням конструкції або впливом агресивних речовин, що наявні в посудинах під тиском.
Міцність посудин є найважливішим фактором їх безпечності. Посудини оснащуються залізною або залізно-регулювальною арматурою, запобіжними клапанами, покажчиками рівня води, вказівними приладами для вимірювання (контролю) тиску і температури води, пари і газів і т. ін.
Загальні вимоги щодо охорони праці
План уроку
1. Загальні вимоги щодо охорони праці.
2. Вимоги до роботодавця.
3. Перевірки працівників з питань охорони праці та пожежної безпеки.
4. Організація робочого місця.
Правила охорони праці для об’єктів роздрібної торгівлі (далі – Правила), згідно ДНАОП 7.1.00-1-96, розповсюджуються на всі підприємства, заклади роздрібної торгівлі України, а також інші відомства та організації, незалежно від форм власності.
Правила встановлюють загальні вимоги щодо охорони праці, виробничої гігієни та пожежна безпека до приміщень, будівельних споруд, систем водопостачання, освітлення, опалення, каналізації та вентиляції, організації технологічних процесів та робочих місць, експлуатація торгово-технологічного та холодильного обладнання.
Правила є обов’язковими для всіх працівників роздрібної торгівлі, незалежно від форм власності, фахівців з питань охорони праці, інженерно-технічних працівників.
Роботодавець (керівник) об’єкта роздрібної торгівлі та інші посадові особи несуть персональну відповідальність за виконання вимог Правил, покладених на них завдань та функціональних обов’язків, відповідно до чинного законодавства.
Вимоги до роботодавця
Роботодавець (керівник) зобов’язаний:
- створити службу охорони праці або призначити відповідальну особу, яка має забезпечити рішення конкретних питань охорони праці;
- затвердити інструкції щодо обов’язків, прав та відповідальності за виконання покладених на них функцій;
- створити в кожному структурному підрозділі та на робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, забезпечити дотримання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці та пожежну безпеку;
- розробити і затвердити положення, інструкції, інші нормативні акти про охорону праці та пожежну безпеку, що діють у межах об’єкта і встановлюють правила виконання робіт;
- забезпечити організацію та проведення медичних оглядів працівників;
- забезпечити організацію навчання та перевірку знань працівників з охорони праці;
- здійснювати постійний контроль за виконанням працівниками технологічних процесів, правил роботи з машинами, механізмами, обладнанням та іншими засобами виробництва, використання засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт згідно з вимогами охорони праці та пожежної безпеки.
Для перевірки працівників з питань охорони праці та пожежної безпеки
на об’єкті наказом власника (керівника) створюється комісія, яку очолює його заступник (головний інженер).
Особи, винні в порушенні цих Правил, несуть дисциплінарну, адміністративну, матеріальну, кримінальну відповідальність згідно з діючим законодавством.
Евакуаційні проходи, виходи, коридори, тамбури, сходи не дозволяється захаращувати будь-якими предметами, тарою, товарами та обладнанням, а також використовувати їх для окремих робіт.
Закриття на замок дверей евакуаційних виходів під час роботи забороняється. Допускається застосування внутрішніх запорів, які легко відкриваються.
Розташування технологічного обладнання на об’єктах торгівлі не повинно
заважати використанню службових сходів та маршів для евакуації відвідувачів.
Не допускається встановлювати на шляхах евакуації роздільні та двері, які крутяться, турнікети, а також гвинтові сходи. Двері на шляхах евакуації повинні відкриватися назовні.
Роботодавець (керівник) наказом за об’єктом визначає відповідальну
особу за експлуатацію, контроль за технічним станом та обслуговуванням
вентиляційного обладнання.
Експлуатаційний режим роботи установок (системних) вентиляцій повинен бути
визначений робочими інструкціями, в яких передбачаються терміни профілактичного обслуговування вентиляційних камер, повітряних, фільтрів та іншого вентиляційного обладнання, а також заходи пожежної безпеки, порядок дій обслуговуючого персоналу при виникненні пожеж або аварій.
Безпека технологічних процесів повинна бути забезпечена:
- вибором форм і методів їх організації;
- складом торгових та виробничих приміщень;
- розміщенням торгово-технологічного обладнання та організації робочих місць;
- способом зберігання та транспортування товарів;
- професійним відбором та навчанням працюючих;
- застосуванням засобів захисту робочих.
Організація робочого місця повинна забезпечити найменшу затрату сил і час продавця на виконанні технологічних процесів.
Робочі місця продавців повинні забезпечуватися необхідним обладнанням
відповідно до норм технічного забезпечення торгових об’єктів.
Для забезпечення справного стану холодильного обладнання та установок,
їх безпечної експлуатації власник (керівник) зобов’язаний:
- забезпечити холодильні установки необхідним штатом обслуговування персоналу або укласти договір із спеціалізованими організаціями на комплексне технічне обслуговування;
- призначити особу, відповідальну за справність стану, правильну та безпечну експлуатацію холодильних установ;
- розробити інструкції з експлуатації (обслуговування) холодильних установ;
- організувати навчання та перевірку знань персоналу, що використовує установки.