ЛПР №5. Розрахунок середньооблікової чисельності персоналу і продуктивності праці
Мета: закріплення теоретичних знань щодо визначення середньооблікової чисельності персоналу та продуктивності праці.
Теоретична підготовка
Рівень продуктивності праці характеризується показником виробітку, який показує кількість продукції, що вироблена за одиницю часу. Оберненим до виробітку є показник трудомісткості.
Методи визначення продуктивності праці:
1. Натуральний або умовно-натуральний метод:
(1)
де ПТ – продуктивність праці, т/чол. ( од./чол.);
Qi - обсяг виробництва в натуральному виразі i-го виду продукції за плановий період, тони, одиниці;
Ч – середньоспискова чисельність робітників, чол.
2. Трудовий метод:
(2)
де m – кількість найменувань виробів;
ti - трудомісткість виготовлення одиниці продукції i-го вида , нормо-години.
3. Вартісний метод:
(3)
де Цi – вартість одиниці продукції i-го вида , грн.
Середньооблікову кількість штатних працівників за рік визначають шляхом підсумовування зазначеної кількості працівників за всі місяці роботи підприємства і ділення одержаної суми на 12.
Порядок проведення роботи.
1. Оберіть свій варіант за наступною ознакою:
- номер у списку групи - номер варіанту;
- номер у списку групи 11 - 1-ий варіант і т.д.
2. За даними таблиці визначте річну продуктивність праці одного працюючого різними методами.
2. Результати розрахунку занесіть в таблицю під своїм варіантом.
3. Розрахуйте середньооблікову кількість штатних працівників підприємства у звітному періоді.
Таблиця. Вихідні дані
Показники |
Величини за варіантами |
|||||||||
1 |
2 |
.3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|
Річний обсяг випуску, т: виріб А виріб В виріб С |
296 10065 30064 |
300 10070 31079 |
305 10075 35084 |
310 10080 36097 |
315 10085 36100 |
320 10090 36120 |
325 10105 37068 |
330 10123 37095 |
335 10134 38047 |
340 10156 39034 |
Трудомісткість виробництва 1 т, нормо-год.: виріб А виріб В виріб С |
15 42 24 |
18 45 28 |
20 48 30 |
22 50 33 |
25 53 35 |
28 55 38 |
30 58 40 |
32 60 42 |
35 64 45 |
38 66 48 |
Вартість 1 тони, грн.: виріб А виріб В виріб С |
94 115 75 |
98 120 85 |
100 125 95 |
105 130 98 |
108 135 100 |
110 138 105 |
112 140 110 |
115 145 112 |
118 148 115 |
120 150 118 |
Чисельність робітників, чол. |
600 |
650 |
700 |
750 |
800 |
850 |
900 |
950 |
1000 |
1050 |
Розрахувати середньооблікову кількість штатних працівників підприємства у звітному періоді за наступних умов:
Підприємство з сезонним характером виробництва (цукрові заводи, інші виробництва, що займаються переробкою сільгосппродукції) почало працювати у серпні і закінчило в грудні того самого року.
Середньооблікова кількість штатних працівників становила: у серпні - 641 особа, вересні - 1254 особи, жовтні - 1316 осіб, листопаді - 820 осіб, грудні - 457 осіб.
- 25 травня 2024, 01:48 AM